Alergie pokarmowe i nietolerancje pokarmowe u zwierząt

Porady doktora Canello
7 maja 2018

Alergie i nietolerancje pokarmowe u zwierząt: Jak dużo o nich wiemy?

Wszyscy doskonale wiemy, że alergie i nietolerancje pokarmowe są częścią codziennego życia każdego z nas, także naszych zwierząt. Jak to możliwe? Czy jest możliwe, że tego rodzaju zaburzenia istniały zawsze lecz po prostu nie były zdiagnozowane? Odpowiedź jest prosta! Nietolerancje pokarmowe u zwierząt nie istniały aż do lat 70-tych, a alergie były mniej rozpowszechnione. Jako weterynarz, mogę mówić o psach i kotach, ale jako człowiek, który ma kontakt z innymi ludźmi, mogę zaświadczyć, że podobnie jest z nami. Alergie i nietolerancje rozwinęły się niesamowicie w latach 70-tych, wzrastając z roku na rok. W psiej i kociej populacji w tamtych latach, alergie pojawiały się w pierwszych latach życia zwierzęcia, albo w ogóle. Dzisiaj, cierpią z powodu alergii lub nietolerancji pokarmowej w każdym wieku, nawet w wieku 15 lat i więcej.

Różnice pomiędzy alergią pokarmową a nietolerancją pokarmową.

Alergie pokarmowe

Alergie są wynikiem przesadnej reakcji systemu odpornościowego, który postrzega jako wroga nawet najpowszechniejsze substancje. W ten oto sposób, uruchamiają się wszystkie te problemy, które znamy z osobistego doświadczenia lub widzimy je u naszych psów i kotów: nieżyt nosa, zapalenie spojówek, kaszel, astma, swędzenie, alergiczne reakcje skórne, zaburzenia żołądkowo – jelitowe, a nawet wstrząs anafilaktyczny – ciężka, a czasem śmiertelna reakcja, spowodowana kontaktem z konkretną substancją.

Układ immunologiczny pod ciągłym atakiem.

Rzeczywistość jest taka, że nasz układ odpornościowy jest ciągle atakowany przez wiele chemicznych i farmaceutycznych substancji i reaguje na dwa różne sposoby: poprzez wyczerpanie lub zmianę swoich funkcji.

  • Jego wyczerpanie prowadzi do inwazji grzybów, drobnoustrojów, wirusów lub do przesadnego i szkodliwego rozwoju saprofitów, drobnoustrojów niezbędnych do trzymania wroga pod kontrolą.
  • Jego zmiany prowadzą do nieprawidłowych reakcji takich jak alergie i autoimmunologiczne patologie.

Oba te przypadki mogą szkodzić zdrowiu, a nawet doprowadzić do śmierci.

Nietolerancje pokarmowe

Nietolerancje pokarmowe są natomiast mechanizmami obronnymi organizmu: po rozpoznaniu pokarmu lub substancji, jako toksycznej, organizm uruchamia serię procesów, aby się ich pozbyć najszybciej jak to możliwe lub zniszczyć je w „piecu” (procesie zapalnym). Organizm usuwa szkodliwe substancje za pomocą środków takich jak: wymioty, biegunka, wydzieliny skórne i łupież. Pamiętaj jednak, proces zapalny jest procesem leczniczym, który może ujawnić się w każdym narządzie (zwłaszcza skórze i jelitach) i tak też jest postrzegany w medycynie tradycyjnej.

Dlaczego niepożądane reakcje występują tak często (alergie i nietolerancje)?

Podczas mojego czterdziestoletniego doświadczenia, wśród wielu wątpliwości, zdałem sobie sprawę, że rzadko kiedy jedzenie i alergeny powodują alergie i nietolerancje u zwierząt. Najczęściej jest to chemia, która towarzyszy każdemu z elementów produkcji przemysłowej. Oczywiście, chemia pomaga znacznie podwyższyć produkcję przemysłową, sprawiając, że jedzenie jest dostępne za niską cenę. Jednak cena końcowa jest znacznie wyższa niż pieniądze – jest nią nasze zdrowie. Niezaprzeczalnie, żyjemy dłużej, ale pokaż mi psa lub kota, który w swoim życiu nigdy nie cierpiał z powodu procesów zapalnych, albo takiego który nie ma problemów z pożywieniem.

Czy wszystkie substancje chemiczne są niebezpieczne?

Istnieją oczywiście substancje chemiczne, które nie są szkodliwe, ale ciężko to udowodnić ponieważ mamy kontakt z setkami różnych produktów, a każdy z nich zawiera osad pozostały po procesie chemicznym. W większości przypadków, toksyny działają w sposób indywidualny, a ich efekt narasta z czasem. Czasami może zająć miesiące, a nawet lata u zwierząt, a u człowieka dekady, aby toksyczne symptomy dały o sobie znać. Prawie niemożliwe wtedy jest, aby udowodnić, że to właśnie ta substancja jest odpowiedzialna. Jednak z pewnością, wszystkie przebadane choroby pojawiły się po tym jak chemia opanowała dobra przemysłowe. Czy kiedykolwiek próbowałeś przeczytać jakąkolwiek etykietę? Spróbuj, jest się czego bać.

Najbardziej powszechne zaburzenia u psów i kotów związane z odżywianiem.

Nazywam je zaburzeniami, ale są one mechanizmami obronnymi, których celem jest pozbycie się szkodliwych substancji. Przyjrzyjmy się tym, które występują najczęściej: stałe drapanie, chroniczne zapalenie spojówek, nawracające zapalenie ucha, nocne wymioty bez treści żołądkowej, przewlekłe rozwolnienia, wzdęcia, lizanie łap, świąd karku lub pleców, obolała skóra z niekontrolowanym swędzeniem, łupież, wypadanie sierści, zapalenie gruczołów odbytniczych.

Jest tylko jedno rozwiązanie: zatrzymać przyczyny.

W obu przypadkach, alergii lub nietolerancji, najlepszym rozwiązaniem jest usunięcie przyczyn. Jest to trudny cel do osiągnięcia jeżeli chodzi o alergeny środowiskowe, ale względnie łatwy, gdy mówimy o alergenach pochodzących z żywności.

Zaskakująca przyczyna większości zaburzeń.

Mam przyjemność powiedzieć, że Dział Badań i Rozwoju, któremu przewodzę, odkrył główną przyczynę zaburzeń związanych z pożywieniem: są nimi kości. Jest to narząd, w którym osadzają się chemiczne substancje, nawet te najbardziej toksyczne. Aby rozwiązać problem, musimy unikać kości oraz pożywienia, które zawiera ich pozostałości, zwłaszcza jeśli pochodzą z intensywnego rolnictwa.

Używaj włoskich karm!

Jeśli używasz karm dla zwierząt, wybieraj włoskie firmy średniej-wyższej półki, które badają patologie żywieniowe oraz korzystają z alternatywnych źródeł białka.

Musisz jednak wiedzieć, że najważniejsi włoscy producenci mięsa pochodzącego z rolnictwa przemysłowego (zwłaszcza kurczak, indyk czy wieprzowina) nie używają już farmakologicznych substancji toksycznych. I właśnie dlatego, nawet karmy pochodzące z tych zwierząt nie powodują problemów zdrowotnych.

Bezpieczny sposób na zrozumienie czy karma jest zdrowa czy nie.

Bądź świadomy tego, że organizmy naszych czworonożnych przyjaciół natychmiast reagują na obecność szkodliwych substancji. W ciągu kilku godzin rozwijają się symptomy, które opisałem wcześniej. Jeśli nie pojawiła się żadna reakcja, istnieje duże prawdopodobieństwo, że wybrałeś zdrową karmę.

 

Dr Sergio Canello

Forza10 założyciel i szef działu badań i rozwoju firmy Sanypet
Lekarz weterynarii i międzynarodowy ekspert ds. chorób związanych z żywieniem