Profil plazmy kwasów tłuszczowych


Andamento del profilo plasmatico degli acidi grassi

Dochodzenie przeprowadzono w sprawie 20 szczeniąt pracujących psów armii włoskiej. Biorąc pod uwagę ich częste występowanie u wykorzystywanych ras (owczarek niemiecki i owczarek belgijski malinois) oraz brak skutecznych terapii w wynikowym zapaleniu kości i stawów, w niniejszej pracy zaproponowaliśmy zbadanie profilu plazmy LC-PUFA i zweryfikowanie jej funkcjonalności w zapobieganiu patologiom stawowo-stawowym poprzez ich włączenie do diety opartej na rybach, podkreślając ich skuteczność.

Trend profilu kwasów tłuszczowych w osoczu w pierwszym roku życia u psów dysplastycznych i niedysplastycznych: wyniki wstępne

Dysplazja stawów biodrowych i łokciowych jest jedną z najczęstszych chorób stawów u dużych psów, a powstałe zapalenie kości i stawów powoduje ból i kulawizny. Rozwój tych patologii ma podłoże genetyczne, chociaż środowisko może mieć na to znaczący wpływ. Spośród czynników środowiskowych żywienie wydaje się jednym z najważniejszych. Na przykład wykazano, że tłuszcz dietetyczny oddziałuje z metabolizmem kości. W rzeczywistości lipidy dietetyczne wpływają na równowagę adipocytów / osteoblastów i mogą sprzyjać neosyntezie tłuszczu w szpiku. Melhus i inni wykazali, że ryzyko złamań u starszych mężczyzn jest ściśle związane z aktywnością desaturazy Stearoyl-CoA (SCD). Inne badania wykazały, że dieta szczególnie bogata w kwas palmitynowy powoduje zmniejszenie stężenia wapnia w kościach. Wiadomo również, że eikozanoidy, hormony, które ogólnie działają lokalnie jako substancje prozapalne, są syntetyzowane wychodząc z kwasu tłuszczowego omega 6, takiego jak kwas arachidonowy (20: 4ω-6). Wśród eikozanoidów wiadomo na przykład, że prostaglandyna PGE2 jest ważnym mediatorem remodulacji kości poprzez indukowanie tworzenia osteoklastów i stymulowanie syntezy kolagenu i fibronektyny przez osteoblasty. Oprócz kwasu arachidonowego inne długołańcuchowe kwasy tłuszczowe (LC-PUFA) są również aktywne fizjologicznie, takie jak kwas eikopentanowy EPA (20: 5ω-3) i kwas dekozaheksanowy DHA (22: 6ω-3). Niektóre prace nad metabolizmem mediatorów lipidowych w ostrym zapaleniu ujawniły w rzeczywistości, że w wysiękach występują mediatory „pochodne ω-3” w postaci pochodnych EPA „Resolvin E1-RvE1” (D) -series Resolvin” i współczynniki ochrony D1 pochodzące z DHA. Ich funkcją byłoby rozwiązanie historii zapalnej i ochrona dotkniętych tkanek poprzez usunięcie prozapalnych chemokin przenoszonych przez apoptotyczne neutrofile i komórki T. Inne prace dotyczące skuteczności trzech różnych kwasów tłuszczowych in vitro z serii ω-3 PUFA: „kwas α-linolowy”, „EPA”, „DHA”; wykazali, że redukują one informacyjny RNA dla proteinaz: „ADAMTS-4” i „ADAMTS-5”, odpowiedzialnych za zwyrodnienie chrząstki, oraz dla metaloproteinaz macierzy: „MMP-3” i „MMP-13”, zaangażowany w mediację procesu artretycznego / artretycznego. Ω-3 zmniejsza również poziom RNA-m dla COX2 i cytokin zapalnych, czynnika martwicy nowotworów α (TNF-α), interlukina-1α (IL-1α) i interleukiny-1β (IL-1β). W szczególności wydaje się, że „EPA” jest w tym sensie najskuteczniejszym spośród testowanych kwasów tłuszczowych. W tych samych publikacjach wykazano, że możliwe było również zmodyfikowanie oleju palmowego poprzez estryfikację go za pomocą „EPA” w celu uzyskania związku o właściwościach przeciwzapalnych. W rzeczywistości olej palmowy wzbogacony w EPA jest zdolny do redukcji IL-1, która reguluje ekspresję „ADAMTS-4”, „COX-2”, „TNF-α”, „IL-1α” i “IL-1β”. Poziomy i skład LC-PUFA w organizmie są wysoce zależne od ich wprowadzenia do diety lub od wprowadzenia ich prekursorów. W rzeczywistości istotny udział LC-PUFA ma synteza rozpoczynająca się od niezbędnego kwasu linolowego (18: 2ω-6) i α-linolowego (18: 3ω-3) dla późniejszego desaturacji i wydłużenia łańcucha. Najważniejszymi enzymami, które wchodzą w tę kaskadową reakcję transformacji są Δ5 lub FADS1 i 66 lub desaturaza FADS2.
Badania na psach wykazały, że zwiększenie stężenia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie poprawia warunki kliniczne zwierząt cierpiących na zapalenie stawów / artrozę. W szczególności Rush J. K. i in., W artykule ze stycznia 2010 r. Badali dwie grupy psów dotkniętych zapaleniem stawów i podlegały różnym dietom: jeden standard, drugi uzupełniony „końcowymi kwasami tłuszczowymi ω-3”. Psy poddane zintegrowanej diecie miały wyższe stężenie „ω-3 terminalnych kwasów tłuszczowych” we krwi i wykazywały lepszą wydajność w wykonywaniu polecenia „zostań” oraz w grze. We współczesnych badaniach Fritch i wsp. Podali paszy z dodatkiem oleju rybnego (3,5%) bogatego w „kwasy tłuszczowe ω-3” grupie psów cierpiących na zapalenie kości i stawów. Po 45 i 90 dniach od rozpoczęcia eksperymentu zwierzęta poddano ocenie metodą „analizy płyty siłowej”, która uwidoczniła poprawę warunków ich stawów.

Aby przeczytać pełne badanie, kliknij tutaj – Trend profilu kwasów tłuszczowych w osoczu w pierwszym roku życia u psów dysplastycznych i niedysplastycznych: wstępne wyniki