Mączka zwierzęca nie jest synonimem złej jakości!
Mączka zwierzęca nie jest synonimem złej jakości!
Stosowanie mączki zwierzęcej nie jest bezwzględnie pozytywne, ani negatywne, ponieważ istnieją mączki zwierzęce zarówno wysokiej jak i niskiej jakości. Mączka zwierzęca nie jest niczym innym niż produktem pochodnym, w którym mięso i inne tkanki pochodzenia zwierzęcego poddawane są procesowi odwodnienia, odtłuszczania i mielenia. Otrzymany produkt występuje w postaci mąki, w której podstawowe składniki odżywcze są skoncentrowane i standaryzowane w celu spełnienia określonych parametrów odżywczych.
Jakość mączki mięsnej zależy zatem od surowców wyjściowych: mąka zwierzęca otrzymywana z surowców dopuszczonych do spożycia przez ludzi, będzie mąką zwierzęcą dobrej jakości, która zostanie wzbogacona wyłącznie przeciwutleniaczami pochodzenia naturalnego i która zachowa wraz z czasem swoje właściwości mikrobiologiczne, odżywcze i organoleptyczne. Natomiast, mączka zwierzęca otrzymywana z odpadów z obróbki o niskiej jakości będzie miała znacznie niższe właściwości odżywcze i będzie wymagała dodania sztucznych konserwantów w celu zachowania jej właściwości w czasie.
Wynika z tego, że pasza dla psów i kotów, która wykorzystuje mączkę zwierzęcą, nie będzie dobra lub zła z założenia, ale wszystko będzie zależało od mąki wykorzystanej w składzie: produkty o jakości superpremium będą zawierały w swoich recepturach mąkę wysokiej jakości, produkty o najniższej cenie zamiast tego wykorzystają tanią i niskiej jakości mączkę zwierzęcą. Z tego powodu sugeruje się, aby sprawdza na etykiecie również zawartość popiołu, która jest często wynikiem obecności dużej ilości kości zawartych w samej mącę. Obecność nadmiernej ilości kości jest szkodliwa nie tylko dla spożycia białka, ale jednocześnie stwarza ryzyko, że niepożądane substancje zawarte w kościach, zostaną przeniesione do karmy.
Ogólnie rzecz biorąc, wybór certyfikowanej żywności ekologicznej, która zawiera organiczne mączki lub karmę dla zwierząt domowych z ryb morskich, zapewnia zdrowotność zastosowanych mączek i brak szkodliwych pozostałości.
Ponadto ryby, w szczególności ryby śledziowate, które są jednym z głównych składników mączki, mają bardzo niski stosunek między udziałem szkieletu a zawartością białka, tak więc mączka rybna wykazuje tendencję do wysokiej zawartości białka i ograniczonej zawartości popiołu.