Mączka zwierzęca nie jest synonimem złej jakości!

Mączka zwierzęca nie jest synonimem złej jakości!
18 listopada 2019

Mączka zwierzęca nie jest synonimem złej jakości!

Stosowanie mączki zwierzęcej nie jest bezwzględnie pozytywne, ani negatywne, ponieważ istnieją mączki zwierzęce zarówno wysokiej jak i niskiej jakości. Mączka zwierzęca nie jest niczym innym niż produktem pochodnym, w którym mięso i inne tkanki pochodzenia zwierzęcego poddawane są procesowi odwodnienia, odtłuszczania i mielenia. Otrzymany produkt występuje w postaci mąki, w której podstawowe składniki odżywcze są skoncentrowane i standaryzowane w celu spełnienia określonych parametrów odżywczych.

Jakość mączki mięsnej zależy zatem od surowców wyjściowych: mąka zwierzęca otrzymywana z surowców dopuszczonych do spożycia przez ludzi, będzie mąką zwierzęcą dobrej jakości, która zostanie wzbogacona wyłącznie przeciwutleniaczami pochodzenia naturalnego i która zachowa wraz z czasem swoje właściwości mikrobiologiczne, odżywcze i organoleptyczne. Natomiast, mączka zwierzęca otrzymywana z odpadów z obróbki o niskiej jakości będzie miała znacznie niższe właściwości odżywcze i będzie wymagała dodania sztucznych konserwantów w celu zachowania jej właściwości w czasie.

Wynika z tego, że pasza dla psów i kotów, która wykorzystuje mączkę zwierzęcą, nie będzie dobra lub zła z założenia, ale wszystko będzie zależało od mąki wykorzystanej w składzie: produkty o jakości superpremium będą zawierały w swoich recepturach mąkę wysokiej jakości, produkty o najniższej cenie zamiast tego wykorzystają tanią i niskiej jakości mączkę zwierzęcą. Z tego powodu sugeruje się, aby sprawdza na etykiecie również zawartość popiołu, która jest często wynikiem obecności dużej ilości kości zawartych w samej mącę. Obecność nadmiernej ilości kości jest szkodliwa nie tylko dla spożycia białka, ale jednocześnie stwarza ryzyko, że niepożądane substancje zawarte w kościach, zostaną przeniesione do karmy.

Ogólnie rzecz biorąc, wybór certyfikowanej żywności ekologicznej, która zawiera organiczne mączki lub karmę dla zwierząt domowych z ryb morskich, zapewnia zdrowotność zastosowanych mączek i brak szkodliwych pozostałości.

Ponadto ryby, w szczególności ryby śledziowate, które są jednym z głównych składników mączki, mają bardzo niski stosunek między udziałem szkieletu a zawartością białka, tak więc mączka rybna wykazuje tendencję do wysokiej zawartości białka i ograniczonej zawartości popiołu.