Wybór ekologicznej karmy dla psów i kotów

Wybór ekologicznej karmy dla psów i kotów
2 listopada 2020

Jedzenie produktów ekologicznych to wybór, który może zmienić świat, a także przynieść niezliczone korzyści zdrowotne. Psy i koty karmione ekologiczną żywnością nie rozwijają szeregu zaburzeń klasyfikowanych jako niepożądane reakcje na pokarm lub nietolerancje pokarmowe, takich jak świąd, zapalenie skóry, piodermia, łzawienie, zapalenie spojówek, zapalenie ucha, wymioty, biegunka, zapalenie okrężnicy, zaburzenia wchłaniania lub złe trawienie.

Spożywanie ekologicznych pokarmów oznacza wyeliminowanie z pożywienia wszystkich odpadów przemysłowych, które niosą chemiczne pozostałości antybiotyków, hormonów i pestycydów.

Wodorosty w żywności ekologicznej FORZA10

Algi są „żyłą złota” dla żywienia i zdrowia psów i kotów. Algi FORZA10 pochodzą z wybrzeży Bretanii i posiadają wyraźny certyfikat ekologiczny, ponieważ ważne jest, aby zminimalizować możliwość jakiegokolwiek zanieczyszczenia.

Wodorosty Ascophyllum nodosum

Ascophyllum nodosum to brązowe wodorosty. Ich ekstrakty zostały przetestowane jako potencjalne inhibitory komórek rakowych (to znaczy, że zapobiegają rozwijaniu się tych komórek). Wykazują silne działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne i przeciwangiogenne. W związku z tym zwalczają tworzenie się skrzepów w naczyniach krwionośnych.

Ascophyllum nodosum ma również bardzo wysoką zawartość błonnika pokarmowego, zwłaszcza śluzów, oligosacharydów, a nawet beta-glukanów. Działa jak szczoteczka, także dzięki bogactwu krzemu, oczyszczając jelita z flory bakteryjnej, pozostawiając zawartość śluzu i sacharydów, aby chronić błonę śluzową jelit, działając jako środek odkażający. W ten sposób Ascophyllum nodosum odżywia dobre saprofity i dobrą florę jelitową. Alga ta ma również silne działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe oraz aktywuje system odpornościowy, stymulując go niczym szczepionka przeciwko bakteriom.

Algi Spirulina

Algi Spirulina należą do klasy Cyanobacteria, żyją w słonych jeziorach z wodami alkalicznymi i ciepłymi o pH powyżej 6 i są zielono-błękitnymi algami. Spirulina zawiera niezbędne aminokwasy, witaminy z grupy B, C, D, E, węglowodany oraz flawonoidy. W szczególności jej tokoferole, które są częścią witaminy E, oraz karotenoidy są znane ze swojej aktywności przeciwutleniającej. Te właściwości sprawiają, że spirulina idealnie sprawdza się w dietach niskokalorycznych, jako naturalny dodatek aminokwasu funkcjonalnego oraz doskonałe źródło białka i minerałów zdolnych do walki z niedożywieniem. Odżywcza i lekka spirulina uzupełnia niedobory żywieniowe niskokalorycznej żywności. Wodorosty te są również odtruwaczem jelit i przeciwutleniaczem wątroby, a ponadto według kalifornijskich badań stymulują układ odpornościowy i przeciwdziałają anemii.