Zdrowie pochodzące z mięsa alternatywnego

3 września 2018

Zdrowie pochodzące z mięsa alternatywnego

Jednym z najzdrowszych i najbardziej popularnych żywieniowych zwyczajów w regionach alpejskich jest spożywanie dziczyzny. Jest zarówno smaczna jak i i dietetyczna, posiada niską zawartość tłuszczy i cholesterolu, ale za to jest bogata w białka i uboga w kalorie.

W tym kontekście nasza firma odgrywa fundamentalną rolę w odżywianiu psów i kotów. Ponieważ duża ilość takiego mięsa jest wykorzystywana w naszych produktach – możemy zagwarantować zdrowie ich użytkowników. Dziczyzna, której używa SANYpet, pochodzi z rolnictwa nieintensywnego, a zwierzyna hodowana jest w naturalnych warunkach – oznacza to, że może swobodnie przemieszczać się na otwartej przestrzeni ogromnych obszarów (wielkości setek hektarów). Taka metoda nazywana jest ekstensywną gospodarką rolną.

Tutaj zwierzęta jedzą trawę, liście, dzikie owoce i grzyby przez cały rok. Wsparcie w postaci naturalnej paszy (chwasty, zioła, zboża, itp.) otrzymują jedynie w trudnych porach roku lub podczas złych warunków klimatycznych. W hodowli ekstensywnej nie stosuje się pasz z dodatkiem substancji leczniczych, podczas gdy jest to normą w hodowli intensywnej (wołowina, drób, wieprzowina). Nie oznacza to jednak, że trzeba unikać takiego mięsa – większą wagę trzeba zwrócić na jego jakość, pochodzenie i rodzaj. Najbezpieczniejsze źródła zaopatrzenia to: hodowle organiczne, małe związki hodowców z certyfikatem, rzeźnicy, którzy ubijają zwierzęta hodowane lokalnie, miejscowi hodowcy, mięsa alternatywne (zwierzyna łowna, dziczyzna, sarnina, itp.)