Przyczyny i leczenie kamieni moczowych

Przyczyny i leczenie kamieni moczowych
9 lipca 2018

Struwit [substancja tworząca kamienie nerkowe]: co to takiego?

Porozmawiajmy o kamicy nerkowej, chorobie szeroko spotykanej wśród kotów, chociaż może występować też u psów. Choroba ta polega na tworzeniu się niewielkich cząsteczek, podobnych bardziej do piasku niż do kamieni. Dotyczy bardziej samców niż samic, które to szczęśliwie mają zdecydowanie szersze cewki moczowe. Drogi moczowe samców są bardziej narażone na zablokowanie, szczególnie u kotów, które to mają naprawdę miniaturowe cewki moczowe.

Kamica nerkowa: czy jest to śmiertelna choroba?

Dlaczego ten śmiertelny stan, który może wymagać precyzyjnego zabiegu, występuje tak często? Jestem przekonany, że wyjaśnienie jest proste, szczególnie w przypadku kotów. Te piękne zwierzęta są stworzeniami pustynnymi. Natura przewidziała taki stan rzeczy i zaprojektowała je tak, aby wystarczała im ograniczona ilość wody. Jeżeli są karmione suchą karmą dostają bardzo duże ilości suchych substancji, ponad 90% składu karmy. Aby zrównoważyć suche jedzenie kot powinien pić duże ilości wody, lecz będąc zwierzęciem pustynnym kocia natura nie przewiduje adekwatnego zwiększenia pragnienia. Skutkuje to zwiększeniem gęstości wszystkich płynów ustrojowych, tworząc dysfunkcje w normalnym funkcjonowaniu nerek. Skutki? Tworzą się kamienie.. rodzaj piasku który może całkowicie zaburzyć przepływ moczu.

Rozwiązanie.

Stworzono specjalne formuły dietetyczne mające na celu rozpuszczenie niewielkich kryształków, ale ponieważ lepiej zapobiegać niż leczyć, podam prostą wskazówkę: mieszaj suchą karmę z mokrą (w proporcji między 20% a 30% całej racji). Ponieważ mokra karma charakteryzuje się dużą zawartością wody (ponad 80% wody i 20% suchych składników), zmieszanie jej z suchą przywróci normalne proporcje mokrych i suchych składników, znacząco redukując powstawanie kamieni nerkowych, nawet u psów.

Dr Sergio Canello

Forza10 założyciel i szef działu badań i rozwoju firmy Sanypet
Lekarz weterynarii i międzynarodowy ekspert ds. chorób związanych z żywieniem