Rośliny na stole i w misce – Lipa

Rośliny na stole i w misce - Lipa
14 listopada 2022

Proponujemy danie dla Ciebie i dla Twojego futrzastego przyjaciela, ze wspólnym składnikiem. Bohater tego odcinka jest wysoki, potężny i cichy. Nie, to nie twój kuzyn, ale Lipa!

Ale koniec z gadaniem, oto, co nasz szef kuchni postanowił Ci zaoferować:

Dla niego : FORZA10 Armonia

Substancje botaniczne typowe dla tej rośliny skoncentrowane są w kwiatostanach i w bielu, najbardziej zewnętrznej i młodej korze lipy. Znajdziesz go w FORZA 10 Armonia Active .

Rośliny na stole i w misce - Lipa

Dla Ciebie : LIKIER LIPOWY.

Aby zapewnić równe szanse, człowiek musi być również dotknięty tym na wpół hipnotycznym stanem, jaki daje lipa, który sprawia, że ​​nawet pszczoły stają się senne. Z tego powodu pomyśleliśmy o likierze.

Znajdź hermetyczny szklany pojemnik i włóż do niego:

  • 60 gramów kwiatu lipy
  • 15 gramów herbaty
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Świeża skórka z połowy pigwy
  • Łyżka miodu akacjowego
  • Pół laski wanilii
  • 2-3 jagody jałowca
  • 10 kwiatów rumianku
  • Kilka kawałków skórki pomarańczowej
  • 750 gramów alkoholu w 95 stopniach
  • Jeden litr wody destylowanej

Zatrzymaj się! Jeszcze nie czas na picie. W tym momencie musisz wszystko macerować przez 15 dni, raz za czas potrząśnij pojemnikiem żeby zawartość się wymieszała.

Po dwóch tygodniach pracy i frustracji nadszedł wreszcie czas, aby odzyskać alkohol. Przefiltruj dokładnie, butelkę i teraz… pozwól mu się zestarzeć kilka miesięcy przed wypiciem!

Kiedy czas nauczył cię czekać, możesz wreszcie pić jak bogowie, będąc dumym z tego, że jesteś twórcą boskiego nektaru. Pamiętaj jednak, aby pić z umiarem i nie jeździć samochodem. 🙂

Przepis zaczerpnięty z książki: Lina Marenghi, Cucinare con i fiori, centouno ricette profumate, Priuli & Verlucca, Scarmagno (TO), 2011.