Rośliny na stole i w misce – Lipa
Proponujemy danie dla Ciebie i dla Twojego futrzastego przyjaciela, ze wspólnym składnikiem. Bohater tego odcinka jest wysoki, potężny i cichy. Nie, to nie twój kuzyn, ale Lipa!
Ale koniec z gadaniem, oto, co nasz szef kuchni postanowił Ci zaoferować:
Dla niego : FORZA10 Armonia
Substancje botaniczne typowe dla tej rośliny skoncentrowane są w kwiatostanach i w bielu, najbardziej zewnętrznej i młodej korze lipy. Znajdziesz go w FORZA 10 Armonia Active .
Dla Ciebie : LIKIER LIPOWY.
Aby zapewnić równe szanse, człowiek musi być również dotknięty tym na wpół hipnotycznym stanem, jaki daje lipa, który sprawia, że nawet pszczoły stają się senne. Z tego powodu pomyśleliśmy o likierze.
Znajdź hermetyczny szklany pojemnik i włóż do niego:
- 60 gramów kwiatu lipy
- 15 gramów herbaty
- Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- Świeża skórka z połowy pigwy
- Łyżka miodu akacjowego
- Pół laski wanilii
- 2-3 jagody jałowca
- 10 kwiatów rumianku
- Kilka kawałków skórki pomarańczowej
- 750 gramów alkoholu w 95 stopniach
- Jeden litr wody destylowanej
Zatrzymaj się! Jeszcze nie czas na picie. W tym momencie musisz wszystko macerować przez 15 dni, raz za czas potrząśnij pojemnikiem żeby zawartość się wymieszała.
Po dwóch tygodniach pracy i frustracji nadszedł wreszcie czas, aby odzyskać alkohol. Przefiltruj dokładnie, butelkę i teraz… pozwól mu się zestarzeć kilka miesięcy przed wypiciem!
Kiedy czas nauczył cię czekać, możesz wreszcie pić jak bogowie, będąc dumym z tego, że jesteś twórcą boskiego nektaru. Pamiętaj jednak, aby pić z umiarem i nie jeździć samochodem. 🙂
Przepis zaczerpnięty z książki: Lina Marenghi, Cucinare con i fiori, centouno ricette profumate, Priuli & Verlucca, Scarmagno (TO), 2011.
Nietolerancje pokarmowe mogą się objawiać na różne sposoby. Rozwiązaniem tego problemu jest karma wspomagająca walkę z nietolerancją – Forza10 Armonia Active.