Dieta eliminacyjna dla psów i kotów

Dieta eliminacyjna dla psów i kotów
18 lutego 2019

Dieta eliminacyjna

Dieta eliminacyjna jest najprostszą metodą zbadania co doskwiera naszym zwierzętom. Zastosuj ten eksperyment kiedy masz do czynienia z przewlekłym problemem. Najzwyczajniej eliminuj poszczególne składniki codziennej diety – efekty będą bardzo widoczne. Ta metoda jest najefektywniejszym narzędziem w diagnozowaniu alergii i nietolerancji pokarmowych. Przeróżne testy dostępne na rynku nie są do końca wiarygodne – oferują jakościowe a nie ilościowe odpowiedzi na ww. problem, przez co nie są zbyt efektywne.

Wzrost liczby nietolerancji pokarmowych

Wykładniczy wzrost liczby przypadków nietolerancji pokarmowych można przypisać postępującemu wpływowi środków chemicznych i farmakologicznych stosowanych w celu zwiększenia plonów bądź zwalczania chwastów i pasożytów. Tyczy się to tak hodowli owoców, warzyw jak i produkcji mięsa, mleka czy jaj. Sprawia to, że każdy produkt spożywczy w krajach stosujący powyższy model rolnictwa, zawiera w sobie szkodliwe substancje.

W konsekwencji występowanie nietolerancji pokarmowych wzrastało wykładniczo przez ostatnie 50 lat. Ciężko dziś znaleźć zwierzęta bądź ludzi którzy nie mieliby problemu z jednym bądź wieloma typami pokarmów. Ponadto wiele objawów nietolerancji pokarmowych nie daje się łatwo połączyć z jedzeniem, przez co wielu lekarzy i weterynarzy nie jest w stanie ich zdiagnozować nazywając je „chorobami cywilizacyjnymi”.

Będąc jeszcze chłopcem w latach 60 ubiegłego stulecia mogę zaświadczyć, że nietolerancje pokarmowe nie istniały nie dlatego, że były nieznane bądź niezdiagnozowane – po prostu ich nie było.

Prawdziwa przyczyna opóźnionego nadejścia

Opóźniony początek (opisywany przez niektórych ekspertów jako „faza ładowania”) jest związany z postępującą akumulacją resztek substancji chemicznych i farmakologicznych zawierających się w pokarmie do czasu wystąpienia pierwszych objawów zatrucia.

Tłumaczy to również zanikanie tych objawów w efekcie diety eliminacyjnej („faza rozładowania”), spowodowane wydalaniem toksyn z organizmu.

Wyjaśnia też późniejszy okres „tolerancji” powstający w trakcie ponownego włączenia do diety składnika powodującego nietolerancję. Toksyna ponownie potrzebuje czasu na akumulację i wytworzenie szkodliwej reakcji.

Dodatkowo zjawisko to wyjaśnia zauważalną różnicę w okresie uczulania: odpowiedzi na poszczególne szkodliwe składniki u poszczególnych osobników są różne. Najprawdopodobniej to co dla jednego jest nieszkodliwe u innego ma działanie bardzo toksyczne.