Dlaczego warto wybrać karmę dla psów z rybą?

15 czerwca 2020

# 1 Doskonałe źródło białka

Przede wszystkim ryba jest doskonałym źródłem białka, bez względu na to, czy jest to pożywienie na zwierząt czy ludzi. Oznacza to, że zjedzenie go zapewnia dużo białka, którego potrzebuje Twój pies. Zawiera odpowiednie aminokwasy – są one składnikami białek – w proporcjach odpowiednich do naszych potrzeb. Ryba ma doskonałą wartość pokarmową. Możemy podzielić ryby na chude (do 3% zawartości tłuszczu; okoń morski, dorada, sola, pstrąg), półtłuste (do 10%; karp, miecznik, tuńczyk) i tłuste (ponad 10%; węgorz, makrela, łosoś). Ta klasyfikacja jest ważna, ponieważ ilość kalorii zależy bezpośrednio od zawartości tłuszczu. To cenne jedzenie, pomimo doskonałego profilu aminokwasowego, jest uważane za drugi wybór w porównaniu do mięsa, choć jest bogatsze w składniki odżywcze. W rzeczywistości ryby mają wysoką wartość odżywczą, w niektórych aspektach niższą niż mięso, ale w innych zdecydowanie wyższą. Główna różnica między tymi dwoma pokarmami polega na różnych ilościach białek i lipidów. W rzeczywistości mięso jest na ogół bogatsze w aminokwasy i tłuszcze. Jakość lipidowa ryb jest jednak wyraźnie lepsza, a pokarm ten wyróżnia się obniżoną zawartością cholesterolu i dużą ilością niezbędnych kwasów tłuszczowych, potrzebnych dla dobrostanu zwierząt.

# 2 Omega-3 / Omega-6

Są to dwie kategorie należące do niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ściśle zaangażowane w utrzymanie zdrowia komórek całego organizmu i zapobieganie zaburzeniom sercowo-naczyniowym. Jako zapoczątkowyjący syntezę bardzo aktywnych biologicznie eikozanoidów wpływają na reakcje zapalne, odporność immunologiczną, a także choroby sercowo-naczyniowe, zmiany metabolizmu lipidów, procesy zakrzepowe i choroby nowotworowe. Cechą charakterystyczną tych kwasów tłuszczowych jest to, że mają one dwa lub więcej podwójnych wiązań w swoim łańcuchu i że nie mogą być one syntetyzowane przez organizm, co oznacza, że ​​muszą być koniecznie wprowadzone wraz z dietą. Równowaga między tymi dwiema kategoriami jest fundamentalna. W rzeczywistości zbyt często żywność ma dobrą zawartość kwasów omega-6, ale absolutnie niewystarczającą ilość kwasów omega-3. Ryby i oleje z Omega-3 są bardzo ważnym i szczególnie bogatym źródłem tego Omega-6  i są łatwo dostępne na rynku (Reinhardt i Davenport, 1998; Maroon i Bost, 2006).

# 3 cholesterol

Tłuszcz rybny różni się od tego powszechnie stosowanego w produkcji pasz, szczególnie wołowiny i wieprzowiny; ten ostatni jest w rzeczywistości bogaty w cholesterol typu VLDL, tak zwany „zły”, podczas gdy ryby bogate są w cholesterol typu HDL, który  jest w stanie spowodować obniżenie poziomu ogólnego cholesterolu we krwi, a zatem jest bardzo przydatny w zapobieganiu patologiom układ sercowo-naczyniowy (Igl i in., 2013).

# 4 Ryba jest źródłem cennych pierwiastków śladowych

Ryba jest źródłem pokarmu bardzo bogatym w witaminę B12, fosfor i selen (Julshamm i Lied, 1986).

# 5 Stosunek masy mięśni do szkieletu

Ryby i owoce morza mają dużą ilość mięśni w stosunku do objętości szkieletu , co nie jest bez znaczenia, szczególnie w przypadku przetwarzania ich na mąkę, co skutkuje mniejszym spożyciem popiołów i większym zaopatrzeniem w szlachetne składniki.

# 6 Zdrowie żywności

Jeśli chodzi zarówno o zawartość pozostałości pestycydów, jak i patogenów, ryba jest uważana za zdecydowanie bezpieczną żywność (Ziskowski i in., 1987 Adler i in., 2001;).

W ostatnich latach nastąpiła prawdziwa „rewolucja żywieniowa” w świecie karmy dla zwierząt domowych. Ciągłe poszukiwanie nowych źródeł białka doprowadziło do pojawienia się na rynku karmy dla zwierząt domowych i coraz bardziej zróżnicowanych preparatów odpowiadających wymaganiom rynku. Od mięsa przeszliśmy do używania ryb, a teraz badane są nowe „granice żywności”, w celu sformułowania zrównoważonej diety. Jednak biała ryba jest najczęściej wykorzystywana, ponieważ jej skład jest bardzo podobny do mięsa (Earle i Smith, 1996).