Najlepsze pożywienie dla szczeniąt chihuahua

Najlepsze pożywienie dla szczeniąt chihuahua
13 maja 2019

Najlepsze pożywienie dla szczeniąt chihuahua: rasa

Bez wątpienia chihuahua jest arcydziełem: dorosły pies waży mniej niż kilogram i wciąż prezentuje się jako harmonijny, elegancki, a nawet psychologicznie zrównoważony. Jest dziedzictwem, które trzeba zachować.

Jednym z najlepszych sposobów, aby to osiągnąć jest zapewnienie szczeniętom chihuahua odpowiedniego odżywiania.

Ale co to znaczy „odpowiednie”?

Niestety chemiczne i farmakologiczne zanieczyszczenia wszystkich źródeł pożywienia, powodujące częste występowanie alergii i nietolerancji pokarmowych u ludzi i zwierząt, pozbawiają równowagi żywieniowej (rozumianej jako prawidłowy związek pomiędzy węglowodanami, białkami, tłuszczami, witaminami i minerałami), nie mniej ważnej niż wybór wykorzystywanych surowców.

W rzeczywistości, tylko dzięki wybieraniu „czystych” produktów (ryby morskie i mięso z hodowli nieintensywnej) oraz prawidłowy balans kwasów tłuszczowych Omega3 i Omega6 pozwoli harmonijnie rozwijać szczenięta chihuahua. Tym samym unikniemy patologii pochodzących z nietolerancji pokarmowych i nadmiernego wzrostu widocznego u szczeniąt – sześciomiesięcznych o wadze dorosłego psa.

Niezrównoważony wzrost jest główną przyczyną występowania zaburzeń mięśniowo-szkieletowych, prowadzi również do poważnych dysplazji.

Omega3 i Omega6, nie tylko dla szczeniąt chihuahua

Zasadniczym komponentem w powstawaniu licznych zatruć pokarmowych jest niezrównoważony stosunek kwasów Omega3 do kwasów Omega6 w codziennym odżywianiu psów. Proszę zauważyć, że kwasy Omega3 oferują właściwości przeciwzapalne, podczas gdy Omega6 są prozapalne.

Ale gdzie nasze psy i koty znajdą kwasy Omega3?

Najlepsze jedzenie dla szczeniąt chihuahua: rola trawy

Stosunek kwasów tłuszczowych w trawie wynosi 1:1, a wszystkie zwierzęta, które jedzą ją jako „naturalną paszę”, spożywają kwasy tłuszczowe w tych proporcjach. Nawet jeśli weźmiemy pod uwagę częściowy rozkład w żołądku, to mleko, jajka i ser tych zwierząt zawierają minimalny stosunek tych kwasów 1:4.

Mięsożercy (w tym ludzie) żywiący się roślinożercami otrzymają w ten sposób niezbędną dawkę kwasów Omega3.

W przypadku braku tego „trawiastego” cyklu, zwierzęta będą cierpiały z powodu niezrównoważonego zapasu niezastąpionych kwasów tłuszczowych. W tej sytuacji, jedynie spożywanie ryb i olei rybnych, bogatych w kwasy Omega3, zapewni konieczną porcję tych niezwykle istotnych kwasów tłuszczowych.

Najlepsze jedzenie dla szczeniąt chihuahua: problem z kukurydzą

Ciągłe wykorzystywanie kiszonki kukurydzianej w intensywnej hodowli, którą rozpoczęto około 40 lat temu, drastycznie osłabiło pozycję proporcji kwasów tłuszczowych. W kukurydzy ten stosunek wynosi 1:54 (ale ziarno w proporcjach 1:10, jest również wysoko niezbilansowane).

W rezultacie, każda żywa istota, która odżywia się produktami pochodzącymi od zwierząt hodowanych intensywnie oraz wyrobami bazującymi na pszenicy lub kukurydzy, stopniowo traci równowagę pomiędzy kwasami Omega3 i Omega6, tym samym doprowadzając do najróżniejszych chronicznych procesów zapalnych.

Po dokładnej ewaluacji, łatwo stwierdzić dlaczego zwierzęta i ludzie są zmuszeni codziennie cierpieć z powodu przewlekłych i nawracających procesów zapalnych (zapalenie żołądka i jelit, zapalenie uchyłków, wrzody żołądka, zapalenie skóry, zapalenie pochwy, zapalenie tarczycy, zapalenie trzustki) – każdy może zidentyfikować swoje lub swojego czworonożnego przyjaciela.

Co to jest proces zapalny?

Proces zapalny, powszechnie klasyfikowany jako patologia systematycznie leczona specyficznym lekiem przeciwzapalnym, w rzeczywistości jest procesem pozytywnym (wystarczy sprawdzić tekst medyczny, aby przekonać się czym on naprawdę jest: PROCESEM LECZNICZYM).

Praktycznie rzecz biorąc, przypomina on „spalarnię”, która niszczy toksyny i substancje obce dla organizmu (ksenobiotyki).

Pełni rolę podobną do miejskiej spalarni, nieodzownej (również niechcianej) struktury, która likwiduje wszystkie wyprodukowane odpady.

Prawidłowa strategia podczas zapalenia

Farmakologiczne „wyłączenie” trwającego procesu zapalnego powoduje stopniowe namnożenie toksyn i niepożądanych substancji. Tak jak wyłączenie miejskiej spalarni wzmaga akumulację odpadów. W przypadku procesu zapalnego, jedyną funkcjonalną terapią jest wyeliminowanie przyczyny, która je wywołuje.

Oczywista przyczyna wzrostu patologii zapalnych i nowotworów

Ponieważ większość „przemysłowych” karm dla szczeniąt chihuahua i ogólnie dla psów zawiera nadmierną ilość kukurydzy i pszenicy, a stosunek kwasów Omega3 i Omega6 mieści się w przedziale 1:6 i 1:10, łatwo określić inne zasadnicze przyczyny wzmożonego występowania patologii zapalnych i/lub nowotworów.

Prawidłowe proporcje kwasów tłuszczowych Omega3 / Omega6

Najnowsze badania potwierdzają, że proporcje pomiędzy 1:1 a 1:4 są naturalne. Stosunek 1:4 jest całkowicie akceptowalny, gdyż większość zwierząt posiadająca właśnie takie proporcje cieszy się dobrym zdrowiem. Wiodący producenci zasadniczo wykorzystują węglowodany składające się z pszenicy, kukurydzy lub soi, jednego lub więcej białek mięsnych i tłuszczy zwierzęcych, czyli diety pozbawionej kwasów Omega3. W rzeczywistości, żadne z tych produktów nie zawiera znaczących ilości tych kwasów.

W konsekwencji, prezentują one znacznie większy stosunek kwasów Omega3 do Omega6.

My natomiast zauważyliśmy, że ten związek musi być tak bliski równowadze jak to tylko możliwe.

Oddzielająca martwica kostno-chrzęstna (OCD) i dysplazja

Jednym z najpoważniejszych skutków spowodowanym prozapalnym efektem nierównowagi pomiędzy kwasami Omega3 i Omega6 oraz farmakologicznymi pozostałościami w mięsie pochodzącym z hodowli intensywnej jest ogromna ilość przypadków dysplazji i oddzielającej martwicy kostno-chrzęstnej (OCD) u psów. Ci z was, którzy mają okazję porównać realia lat 70-tych ze współczesną rzeczywistością, mają jasny obraz nieproporcjonalnego wzrostu występowania tych dwóch wspomnianych wcześniej zjawisk. Z tego względu, proszę zauważyć, że zwłaszcza u owczarków niemieckich, szczegółowy protokół radiograficznej i klinicznej diagnozy dysplazji u szczeniąt został przewidziany i zrealizowany.

To podkreśla, że gwałtowny wzrost w diagnozie dysplazji zależy od wzrostu występowania choroby a nie wcześniejszego braku diagnozy. Jedną z fundamentalnych przyczyn tej patologii wydaje się być stopniowe wprowadzanie pokarmów przemysłowych, zawierających farmakologicznie aktywne pozostałości (pochodzące z mięsa hodowanego intensywnie) oraz nadmiar kwasów Omega6 w karmach dla zwierząt.

Toksyczne resztki i kwasy Omega6, oba prozapalne, znacznie zwiększyły występowanie OCD oraz dysplazji bioder i łokci.

Kwasy Omega6 i konieczna stymulacja wzrostu komórek

Jedną z osobliwych cech kwasów Omega6 jest zapewnianie bodźców wzmagających wzrost komórek. U szczeniąt, nadmiar tych kwasów tłuszczowych nieuchronnie oznacza niezrównoważony rozwój, doprowadzając wiele ras do osiągania docelowej wielkości w ciągu tylko sześciu miesięcy. Oczywistym rezultatem takiej sytuacji jest przeciążony układ szkieletowy, ze spodziewanym zamknięciem się chrząstki wzrostowej, pojawieniem się OCD i/lub widocznym pogorszeniem dysplazji.

Włoski Minister Obrony zlecił niedawno wykonanie badań dotyczących roli niezbędnych kwasów tłuszczowych w rozwoju dysplazji. Te badania, przeprowadzone w Centrum Wojskowym w Grosseto, pokazały, że szczenięta karmione produktami bazującymi na rybach i olejach rybnych (naturalnie bogatych w kwasy Omega3) oraz o proporcjach kwasów Omega3 / Omega6 1:1, rosną w sposób zbilansowany i stopniowy, osiągając wzrost i wagę określoną w standardach konkretnej rasy, zarówno na etapie sześciu jak i dwunastu miesięcy.